over funky vinyl

Ons verhaal

Why did you do it

Funky Vinyl startte in 2016 met zes dj’s die elkaar afwisselden in een aantal clubs. Unique selling point: Funk, vakman­schap en variatie. Het bleef niet bij deze succes­volle formule, in de jaren die volgde is het muzikale collectief gegroeid en uitgebreid. Zowel dj’s als originele Live Acts hebben zich aangesloten. Iedere Funky Vinyl-artiest heeft een eigen stijl, specialisme en unieke funk. Just so you know: stilstaan is geen optie als je Funky Vinyl inschakelt.

Bring it on!

Funky Vinyl is veel meer dan een veelzijdig en uniek boekings­kantoor. Het is dé place to be om jouw feest naar grote hoogte te brengen met onnavolg­bare totaal­concepten als bijvoorbeeld The Get Down Party, Soul Night en Dubstation. Heb je een thema of idee voor een bedrijfs­feest, festival of podi? Funky Vinyl zouw brainwaves om tot een totaal­concept waarbij niets aan het toeval wordt over­gelaten. De muziek, ofcourse, komt uit de eigen gelederen.  

Let’s talk about music

Iedereen die Funky Vinyl inschakelt wordt feilloos gematcht met de juiste dj, band of entertainer en daarmee een garantie voor een onvergetelijk feest.

Laten we beginnen met de dj’s: die draaien allemaal uitsluitende vinyl?

“Ik (Matthijs) draai inderdaad 100% op vinyl, ik vind fysieke platen lekker aanvoelen. En laten we eerlijk zijn, ik ben een bedrijf begonnen dat Funky Vinyl heet. Dan is het wel gek als je met een USB-stick aankomt. Maar voorop staat dat ondanks dat het slepen met platenkoffers altijd gedoe is, ik ook echt een voorkeur heb om met vinyl te draaien. Toch zijn er ook dj’s binnen het collectief die vinyl combineren met de mogelijkheden van het digitale tijdperk, daarmee ben je toch wat breder inzetbaar. Het maakt ons ook niet perse uit of de muziek op plaat of op een usb-stick staat. Het ambacht van een dj draait uiteindelijk maar om één ding: de juiste plaat op het juiste moment. Dat is de essentie van ons vak.”

Jullie zien het dj-vak als een ambacht?

“Absoluut! Vanuit dat standpunt praten we over een dj die precies aanvoelt wat nodig is, die connectie maakt met de mensen op de dansvloer en begrijpt welke kant hij of zij op moet om de menigte in de flow te krijgen. Als dat gebeurt ontstaat er magie, dan is iedere plaat raak. Dat is een heel andere insteek dan ‘verzoek­plaatjes draaien op een feestje’. Wij pakken de verant­woording van een volle dans­vloer waar iedereen lekker losgaat op muziek die zij nodig hebben.”

Als je het zo bekijkt rust er een grote verantwoording op dj’s.

“Dat is ook zo. De muziek­keuze van de dj is bepalend voor het verloop van het feest.  Voor een succesvol feest is daarom niets zo belangrijk als de dynamiek tussen de dj en degene voor wie hij of zij draait. Daarom is er zoveel diversiteit in het dj collectief van Funky Vinyl en hebben we er onze specialiteit van gemaakt om op basis van muziek­voorkeuren de juiste match te maken.”

upcoming events:

No items found.

Dat kan toch best lastig zijn? Stel, je krijgt een aanvraag van een bruidspaar waarvan de muziekvoorkeuren mijlenver uit elkaar liggen. Kun je daar iets mee?

“Natuurlijk, dat maakt het interessant! Kijk, op een bruiloft werkt het vanzelf­sprekend heel anders dan wanneer je draait op een festival. Je staat in de eerste plaats in dienst van het bruids­paar, daarna pas van het publiek. Dat lijkt misschien saai voor je creati­viteit maar als de opdracht is om een muzikaal huwelijk te smeden tussen Lindy Hop en Slow Beat Techno, dan heb je ontzettend veel eer van je werk. Ik heb gedraaid op een huwelijk van een Russische bruid en een Braziliaanse bruidegom; dat was één groot feest en het overduidelijke bewijs dat muziek verbroedert.”

Maar hoe pak je zoiets aan? Als de ene helft van het bruidspaar lekker wil meezingen op latin rock en de andere helft uitsluitend op techno beweegt?

“Dat is voor ons een mooie uitdaging, we vinden niet snel iets gek. Ik durf echt te stellen dat we van de meest uiteen­lopende en ingewikkelde muzikale wensen een mooie combinatie maken. We vragen het bruids­paar om allebei een lijst met tien favoriete nummers samen te stellen. Dat is super­persoonlijk en omdat het uiteindelijk om ‘hun’ dag gaat, adviseren we om dichtbij zichzelf te blijven en niet te veel rekening te houden elkaar of met de gasten. Dat doen wij wel voor ze als we gaan mixen en matchen. Als een bruidspaar dat aan ons toevertrouwt wordt de avond gegarandeerd beter dan dat ze zich kunnen voorstellen. Wij zijn daar namelijk echt goed in. Niet alleen door onze brede muziek­kennis maar vooral door de goede voorbereiding.”

Maak je dan een soort playlist?

“Never! Dat doen we niet, we maken geen vooraf opgenomen mix of playlist en doen dan een beetje een lichtshow, daar heb je andere bedrijven voor. Nee, we maken een mix van beide muziek­stijlen en vullen dat aan met andere nummers, ook uit tussen­liggende genres. Om de dansvloer op een bruiloft vol te houden is het belangrijk dat de muziek herkenbaar is. Ook dan geldt dat zodra je in de flow zit -en dat gebeurt omdat we de juiste dj aan het bruidspaar koppelen- het feest niet meer stuk kan.”

Funky Vinyl biedt veel meer dan alleen dj’s, jullie adviseren ook bij de keuze voor een bands en maakt combinaties met live artiesten.

“Live entertainment in combinatie met een dj heeft de afgelopen jaren al veel terrein gewonnen, een saxofonist of zangeres bij de dj-booth geeft al een hele andere sfeer. Livemuziek gaat vaak nog een laagje dieper in de muziek­beleving. Wat we ook doen -en dat zie je nog maar weinig- is de combinatie van een dj en band op hetzelfde moment. Mensen zijn gewend aan een band die even pauze neemt en dan neemt de dj het over. Dit concept gaat een stap verder, ze spelen daadwerkelijk samen en nemen nummers van elkaar over. Dat garandeert continu-entertainment en een chronisch volle dansvloer.”

Nog meer originele ideeën voor een fantastisch feest?

“We denken graag mee over de opbouw en invulling van evenementen. Omdat we muzikanten zijn benaderen we altijd alles vanuit de muziek, dat is wat ons betreft het enige juiste perspectief. Qua techniek, licht en geluid is alle expertise in huis. We hebben een stijlvol vintage sound system en een spectaculair Reggae Sound System. Die hebben we zelf volgens Jamaicaanse traditie gebouwd; vier bij vijf meter aan speakers, dat geeft lekker geluid. Tel daarbij het brede aanbod aan originele acts op -beatboxers, breakdancers, een turntablist, een flamencoband- en je ziet: we kunnen alle kanten op om je feest legendarisch te maken!”
purple-beat
ja, ik wil een dj huren
neem direct contact op