DJ Dr. Anders

genres:

Al onze artiesten zijn te boeken exclusief of inclusief licht, geluid & DJ-apparatuur.

Vinyl is favoriet bij Dr. Anders, maar niet heilig. Meer dan dertig jaar geleden draaide hij nog weleens van cassette, waarna de cd, de laptop en ook de usb volgden. Want als je vele kanten op wilt kunnen gaan, heb je heel veel muziekjes nodig en zoveel koffers met vinyl krijg je nevernooitniet mee.

En de stijl? Als je hem z’n gang laat gaan, wordt het een avond swingen op funky tunes en Afrobeat, beiden bij voorkeur uit de gouden jaren zeventig. Maar het is jouw feestje. Dus kan bijna alles. Disco, rock, reggae, house, hiphop, hits, underground, stokoud, gloedje nieuw, speciale verzoekjes… Dr.Anders geeft er zijn eigen funky slinger aan.

Wat voor dj ben je

Goeie vraag. Ik ben bij verschillende gelegenheden een verschillende dj. Om maar een paar uitersten te noemen: in het Holland Casino hou ik er op een vriendelijke manier de vaart erin, maar bij het Enschedese Gogbot-festival draai ik de nieuwste techno. Bij een bruiloft moet het dak eraf op de manier die het bruidspaar wil. Dat overleggen we vooraf. Onlangs wilde een stel bijvoorbeeld wat hardstyle-nummers op hun trouwfeest. Dan heb ik wel wat goede tips nodig, maar ze konden het krijgen. En ze gingen loos.

Oftewel, ik durf mezelf echt allround te noemen. Met meer dan dertig jaar ervaring op zak, kan ik eigenlijk met bijna elke stijl wel uit de voeten, al kun je voor een hele avond Nederlandstalig of schlagers echt beter een ander vragen. Vooraf bespreken we de kaders en dan laat ik het gebeuren op de avond zelf. Ik hou het publiek strak in de gaten - niet alleen de mensen met de grootste mond, maar ook de muurbloempjes - en dan weet je vanzelf wat wel of niet werkt. Dan is het een kwestie van constant bijsturen tot het allemaal vanzelf lijkt te gaan.

Wat is je muzieksmaak en achtergrond

Ik ben altijd al bezig geweest met muziek. Bij de meeste mensen schijnt zich hun smaak in de pubertijd te ontwikkelen en daarna nemen ze die muziek de rest van hun leven mee. Ik blijf een onverzadigbare honger naar nieuwe muziek houden. Of die muziek nou echt nieuw is, of al oud maar door mij nog niet ontdekt. Dat betekent dat ik Billie Eilish net zo tof vind als de Talking Heads, steeds dieper graaf in obscure funk, maar ook de Top 40 in de gaten hou. Avontuur in muziek is essentieel voor me, maar ik snap ook het sentiment dat bij die oude niet te verslijten hits hoort.

Hoe ziet muzikaal gezien jouw ideale avond in de dj-booth eruit?

Neem een bruiloft. Dan begin ik graag rustig met wat lekkere soul en muziekjes uit mijn bakje ‘sentiment’. Love is in the air, immers, aan de Copacabana. Dan staan de voelsprieten al uit. Je merkt dat je een paar keer precies in de roos schiet en je ontdekt ondertussen een nieuwe mix van twee nummers die perfect in elkaar passen. Het bruidspaar zegt dat er ook een paar liefhebbers van (zeg) salsa zijn en of je ook iets voor hen kunt draaien. Dan komen die liefhebbers je daarvoor bedanken en vragen of je ook James Brown hebt. Of Underworld. Of oude jungle. Maar natuurlijk! De dansvloer begint te trillen onder al die voeten en een feestneus vraagt of er ook een polonaise inzit. Moet kunnen, het is hun feest… Er blijkt een rapper aanwezig… Of je heel misschien ook een beat kunt bouwen voor een feest rap… Je improviseert wat, de beat stáát en de rapper blijkt best goed… Even later gaat men helemaal los op oude rock ‘n’ roll… Oma doet ook mee, met de kleinkinderen. De vloer is nat van het zweet.

En als ik dan thuis ben, gaat midden in de nacht Miles Davis nog even op. Wat een muzikant. Even genieten van m’n eigen feestje.

Vanaf 450,-

(4 uur)

Deze prijs is exclusief apparatuur

No items found.